top of page

סוכות - זה בידיים שלנו

אחרי הגודל של ימי ראש השנה ויום כיפור, אנחנו בפתחו של חג הסוכות.

כולנו עסוקים בהקמת הסוכות, ושוקי ארבעת המינים מלאים באלפי אנשים. לפעמים בתוך כל העיסוק בהכנות לחג, שוכחים לשים לב מה בעצם אנחנו עושים... מה עומד מאחורי נטילת ארבעת המינים והסוכה (ובמיוחד שישנם שמקפידים ליטול אותם דווקא בסוכה)?


ישנם הסברים רבים, ונביא הסבר שנוגע לעבודה הפנימית שלנו:

ארבעת המינים מייצגים 4 כוחות בנפש שלנו: 

האתרוג מייצג את המצב הנהדר, בו אנחנו מרגישים שהחיים זורמים והכל מוצלח. אין אפילו נקודה שחורה אחת.


הלולב מייצג את השאיפות שלנו גבוה ולמעלה. אמנם לפעמים יש לנו מעט אכזבות וחסר לנו הריח, אבל בסה"כ הטעם קיים ויש משמעות לחיים שלנו.


ההדס מתייחס להסתכלות שלנו על החיים (ולכן הוא דומה לעין): לפעמים העיניים שלנו רואות את כל מה שטוב ומריח נפלא, ולעיתים ההסתכלות שלנו על החיים ועל עצמנו היא ביקורתית וחסרת טעם.


הערבה מייצגת את מצבי החולשה שלנו. בלי טעם ובלי ריח. כל האכזבות, התסכולים והיאוש ממה שרצינו להשיג ולא הצלחנו. כל כוחות הנפש האלו קיימים בתוכנו, וכולנו חווים גם את זה וגם את זה.


לפעמים התחושה היא שאין לנו שליטה, וכל כוח נאבק בכוח השני: יש יום שאנחנו מרגישים נהדר ועם שאיפות נהדרות, ויום אחר כך אנחנו שואלים בשביל מה אנחנו חיים...

זה נראה שאין מנהל אחד ששולט בכוחות הנפש האלו.


ואז מגיע סוכות וכל אחד צריך ליטול בידיים שלו את ארבעת המינים ולנענע אותם לכל קצוות העולם. והמשמעות העמוקה היא לומר לכל אחד מאיתנו: מי שמנהל את כל כוחות החיים הפנימיים שלנו זה אנחנו! זה ממש בידיים שלנו! אנחנו יודעים שישנם מצבים של נענוע לימין ולמעלה - אל הטוב ואל הגובה, וישנם מצבים של נענוע אל השמאל וללמטה. ולמרות הכל זה נשאר בידיים שלנו -  איך להגיב אל המצבים האלו. האם כשאנחנו למטה - אנחנו זוכרים שיש גם למעלה. האם כשאנחנו מנענעים כלפי אחור אנחנו זוכרים שתמיד יש גם קדימה.  זה בידיים שלנו לא להתייאש ולא לוותר.


את כל הכוח הזה אנחנו שואבים מהאור הגדול שמקיף אותנו כל החג הזה: חלל הסוכה. במשך שבוע שלם אנחנו עוזבים את כל המציאות הרגילה של הבית והחיים המוכרים עם כל הסדרים והחוקים והאמונות המגבילות שאנחנו סוחבים איתנו, ובמשך שבוע שלם פשוט מסכימים לצאת למציאות שהיא מעל החוקים הרגילים. אוויר שונה לגמרי.

הסוכה היא חלל אלוקי שמקיף אותנו מכל הצדדים ונותן לנו כוח לאחד את כל כוחות הנפש למציאות אחת, עם הנהגה פנימית אחת - וממילא נוצרת  אחדות בין  הכוחות בנפש שלנו, ונוצרת אפשרות ליצור אמונות חדשות ומעצימות על עצמנו ועל החיים בכלל.


סוכות הוא החג שמחבר ומאחד ויוצר "סוכת שלום" והשלמה בין האדם לבין עצמו בתוכו, בין הרווקים ובני זוגם לעתיד , בין הזוגות הנשואים, בין הורים לילדיהם, ובין כל חלקי העם שנראים לנו כל כך שונים.  מי שחי בהשלמה כזו  - הוא אדם שמח!    ולכן סוכות הוא  חג השמחה: "ושמחת בחגך"!


 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

מה העיקר בחיים? (ויקהל)

פגשתי אדם שעובד 14 שעות ביממה. הוא אמר שהוא עושה את זה כדי שלמשפחה שלו יהיו חיים טובים. שאלתי אותו אם הוא בכלל רואה את אשתו והילדים...? ...

למה לשתות יין? (פורים)

כמה פעמים בחיים שלנו חווינו אירועים שהיו נראים אז כ'כישלון'? יתכן שהרגשנו מובסים, נכשלים ומיואשים...אולי איבדנו את הביטחון העצמי במי...

מבט גדול ומבט קטן (תרומה)

ישנם סוגים שונים של טיפוסי אנשים. למשל: ישנם אנשים ש'רואים את התמונה הגדולה'. הם רואים את החזון, האידאליים ואת כל הדברים הגדולים. אבל את...

Comments


bottom of page